Peter Fellowship
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

團契時間改往星期日之意見

+7
Roo*
Dd-n-lL
kumann
Frankie+.+tomato
NYL
α£θχ
sun
11 posters

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

向下

團契時間改往星期日之意見 Empty 團契時間改往星期日之意見

發表  sun 周一 12月 29, 2008 12:30 pm

可能大家都有聽聞過有意將團契時間改往星期日下午。

因為此改動都會影響大家,所以都想知道大家的意見,以致能有更好安排。

所以想各位都發表一下如將團契時間改往星期日之意見;對你的影響;你對改動有什麼好處及壞處見解等等,以便返映給少年部參考。希望大家都湧躍發表意見。 團契時間改往星期日之意見 189157

* 另外在1月3號燭光禮中也會有時間讓大家發表對團契時間改動之意見
sun
sun

文章數 : 119
注冊日期 : 2008-05-26

回頂端 向下

團契時間改往星期日之意見 Empty 回復: 團契時間改往星期日之意見

發表  α£θχ 周一 12月 29, 2008 2:11 pm

反對:有d人好似志偉咁...可能星日要family day...返黎嘅機會又唔想 變做 不可能.....
對團契人數增長...有阻礙...
α£θχ
α£θχ

文章數 : 67

回頂端 向下

團契時間改往星期日之意見 Empty 回復: 團契時間改往星期日之意見

發表  NYL 周一 12月 29, 2008 9:48 pm

若團契由saturday轉為sunday,
諗下諗下...
團契時間改往星期日之意見 636501
真係好多影響...
1.大家補習的時間要改
有d團友會係星期日下午補習...
2.敬拜隊練習的時間要改
如果星期日下午練的話,會撞左之後同嫲嫲食飯的時間
要係星期六練...
3.開會要係星期日以外既時間
要係星期六開...
4.可能星期日會變得好忙
有d團友之前要事奉,之後又要...
5.時間緊迫
崇拜之後好快就團契...
6.星期日之後的時間會撞
有時大家要係星期日之後要開其他會...
7.大家見面的時間少左
無左星期六...
.......
團契時間改往星期日之意見 217629
NYL
NYL

年齡 : 31

http://www.xanga.com@W_S_P

回頂端 向下

發表  Frankie+.+tomato 周一 12月 29, 2008 10:56 pm

中立:全部都係反對GE,我想聽下有咩好處先(提出人認為GE好處)

文章數 : 7
注冊日期 : 2008-07-28

回頂端 向下

發表  kumann 周二 12月 30, 2008 12:10 am

有好有唔好
唔好:
1)會好累
(早堂要獻詩既話,要9點30am返到去,之後主日學>祟拜>團契會好累)
2)會好忙
(因為有時要開會)
3)好唔方便
(如果有事奉,我要著裙>團契冇得玩得太激動)
4)有d人會返唔倒
(星期6返開團契,時間編排要改哂)
5)敬拜隊練歌唔知點

好:
1)可能會有更多人返
(有d人得sunday先得閒)
(可以令only返祟拜既人返埋團契)
2)可以有多一日溫書
(因為係fanling出黎同返去刀用左好多時間)
kumann
kumann

文章數 : 105
注冊日期 : 2008-05-27
年齡 : 33

http://www.xanga.com/XDXD7plus1

回頂端 向下

發表  sun 周二 12月 30, 2008 12:32 am

呢個主題都係想大家多發表意見,因為呢個提議都關乎你地既砌身需要,所以大家即管暢所欲言 團契時間改往星期日之意見 877844

等少年部可以收集到更多的意見及聲音,以幫助訂到最適合安排。 團契時間改往星期日之意見 189157
sun
sun

回頂端 向下

發表  Dd-n-lL 周二 12月 30, 2008 6:40 pm

可能有d人星期日唔得閒~例如志偉,好似呀Ken都係...
團契係星期六可能有多一日比佢選擇~團契時間改往星期日之意見 829186

但係如果有d人星期日好得閒...團契時間改往星期日之意見 102401
團契又係星期日,佢就可以返到崇拜同團契...

但係團契係星期日,對我黎講就好唔慣...

但係對未返過就唔知?團契時間改往星期日之意見 908613

但係我諗佢地會唔鍾意d食飯時間...
會好似學校放飯咁趕...

想知道︰
最遲完崇拜的時間
食飯時間
團契係星期日的時間
敬拜隊練習的時間
離開的時間

始終覺得星期六團契,大家相交時間多d
又或者係一群唔鍾意改變的年輕人~團契時間改往星期日之意見 490938
Dd-n-lL
Dd-n-lL

注冊日期 : 2008-05-28
年齡 : 32

回頂端 向下

發表  NYL 周二 12月 30, 2008 8:36 pm

其實轉去sunday
諗唔到太多好處
所以寫中立:

多d定少d人好難講
因為有d sunday得閒, saturday唔得閒
or 相反...

食飯...
最多個半鐘
最少一個鐘掛...
都多過返學既...
(if 由2:30開始)

敬拜隊...
如果由5:00開始
一定少過個半鐘練...
因7:00要去到嫲嫲屋企...
所以我諗多數都係saturday練
開會都多數係saturday or after團契...

sunday會好累
不過saturday可以休息多d
--------------------------------------------------
p.s.
但係有d人會撞其他部的開會
NYL
NYL

回頂端 向下

發表  Roo* 周三 12月 31, 2008 2:14 am

先唔講我自己有咩意見...
其實好多你地提到既POINT都係兩睇...

正如細佬所講, 人數可增可減,
而我相信時間並唔係最關鍵既原因...

至於慳唔慳到時間都係唔知,
因為敬拜隊或者其他練習係無可能再迫埋係星期日,
所以好多人應該都要一星期返黎兩日...
(包括住fanling果d)

仲有就係,
改變係需要時間去適應,
當大家習慣左就唔會有'無時間食飯'既問題

其實仲有好多問題可以討論...
大家再諗下啦..
呢個星期六我唔係度..

p.s. 我覺得少左相交時間係一個好point
Roo*
Roo*

文章數 : 88

回頂端 向下

發表  laingokman 周三 12月 31, 2008 4:28 am

我覺得星期日好d喎,,
我又唔覺得會好累啦,,因為日日都係做咁多野咖喇!
好多人星期六朝早都好多野做咖喇!
咪又係直落下晝再直落!
咁如果轉做星期日會易好多叫人返,
因為可以叫返左崇拜既人返,易好多!
因為佢地已經出左黎!如果佢係係屋企你叫佢出黎返團契會難好多!
會唔想出街因為又要換衫(我覺得呢樣係好煩,but not a pt at all)
仲有我覺得時間緊迫係一個好處,咁樣會令人知道冇乜時間hea!
你知我地成日都遲到開始團契,,如果改係星期日會係全部人一齊去食飯跟住準時返黎開始團契!
準時開始機會大好多!同埋唔返機會少好多!
仲有敬拜隊練集都係,可以再緊湊d!唔會hea左d時間搞好耐都唔開始(apply to a team :p)
如果真係善用時間,我地係可以將所有野係星期日做哂!
然後free左星期六出黎!可以做多好多野!
少左好多好多既車馬時間!少左一半!
因為原本星期六既話係正中間咁,早上又做唔到d咩野,夜晚又累左做唔到野(我係咁樣啦,,)
所以weekend既process成日都變左零!
如果整日都係空既,做野concentrate好多!!唔會心掛掛!
仲有,開會呢d野又唔係個個星期都有,都係間唔中..咁間唔中星期六返黎開會都冇乜問題者,,
不過如果想開月會就要嗌外賣喇,,是關一定唔夠時間!
都係一個月一次者,,外賣都幾好丫!!
補習呢d改時間咪得囉!!雖然可能改唔到好既時間,,(呢個係一個問題)
actually我極贊成改做星期日!!!因為我星期六成日都唔得閒!!!
laingokman
laingokman

文章數 : 25

回頂端 向下

發表  Roo* 周四 1月 01, 2009 12:51 am

哈哈.. 終於有D正面既意見..

我都幾贊成,
但係要補充既係,
我地應該會照係星期六練歌,
星期日不太可行...
所以你都係要返黎兩日...
Roo*
Roo*

回頂端 向下

發表  CtlMa 周四 1月 01, 2009 12:03 pm

多謝陽光開個forum比大家表達一下,
請繼續, 我在聽(睇)你的意見
CtlMa
CtlMa

文章數 : 76
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

發表  Dd-n-lL 周四 1月 01, 2009 11:25 pm

可能時間緊迫唔係問題,因為練歌要返黎兩日...團契時間改往星期日之意見 317385

都係個句︰

團契係星期六
比大家多一日相交~
比新朋友多一日選擇~

團契係星期日
新朋友得閒的話,就可以返到崇拜同團契~

總之就兩面睇啦...
邊個同邊日返到我地都唔知,問題係有冇叫人返...
Dd-n-lL
Dd-n-lL

注冊日期 : 2008-05-28
年齡 : 32

回頂端 向下

發表  NYL 周四 1月 01, 2009 11:49 pm

"仲有我覺得時間緊迫係一個好處,咁樣會令人知道冇乜時間hea!
你知我地成日都遲到開始團契,,如果改係星期日會係全部人一齊去食飯跟住準時返黎開始團契!"
I love this point~

都係返兩日...
對我黎講無咩問題

練歌係sat時間重可加可減~ gd~
因為有時得一兩次練歌都可以練耐d
(e家有時都要搵sun去練歌)

對於學生黎講
有時都要sat返學
但係極少會係sun返學
so we will not miss because we don't need to go to school
NYL
NYL

回頂端 向下

發表  Frankie+.+tomato 周五 1月 02, 2009 10:01 am

我覺得"hea時間"邊一日都可以有
只要各人準時返到黎,週會準時開始
準備領詩,週會ge人更加準時到,早d準備
就可以解決呢個問題

反而我想講幾樣野:

1)食飯上影響團契開始
如果真係星期日,崇拜→食飯→團契
咁樣,崇拜遲左,食飯就遲,團契遲開,因為有好多人會一齊遲食飯
解決方法:叫外賣,唔駛出去食又用d時間
不過人太多,由於好難迫其他人叫第2 d外賣,所以外賣又可能遲黎
而且要知道唔係個個人都可以好迅速咁揀好食咩(留意阿剛last day)
所以一齊食飯能夠確保團契人數,不過唔能夠確保團契開始時間

2)各人事奉未能配合
除左可能個日崇拜有事奉ge人(如司琴)著ge 3 難配合團契ge活動外
有時候崇拜後都可能要練一練之後個禮拜ge事奉(如練歌,練bell)
練完又可能遲食飯(如上)
雖然可能人數唔會太多,不過都希望因為佢地事奉而miss佢地ma!!
仲有好似我同朱仔咁,係幼年部有事奉,多數開會都揀星期日(因為大人們個日先得)
咁我地都唔想因為事奉miss一日ge團契ga ma

3)減少團契後相交時間
要知道,星期日教會山6點(5:45趕人)
如果團契5點完(多數5:15-30),就少左好多團友間個別相交時間
雖然星期日唔會好似星期6咁..因為一d人要練歌而冇係團契後同其他人聯絡下
不過星期6係可以留到7點wor!!時間多好多,傾多d,玩多d
雖然星期日可以完左之後大家出去第2度食下野傾下計
不過好難日日都俾$$ ga ma

4)人數未必能夠集中
有人認為星期日可以集中人數係星期日,穩定d,不過有d人星期日得,亦可以有d人唔得(如,family day)
一加一減,根本要得到轉左星期日先知究竟實際人數有冇上升(計埋新朋友)
反而,我地多d鼓勵一d只返一日ge返哂兩更加積極(仲可以增加少年人係教會比例!)
而且,星期6,日兩線發展!!俾新朋友每個禮拜有兩個choice認識信仰

老實講,我真係覺得冇咩好處
所以都係星期6 la~

PS:..orz..頭先打左一次唔覺意del左...

文章數 : 7
注冊日期 : 2008-07-28

回頂端 向下

發表  quivlie 周五 1月 02, 2009 7:40 pm

well, first of all i don't think it's that bad, although well, every change must have its pros and cons
but for sunday, ppl actually save time, if you have to come out on saturday and then sunday, well this is soo time consuming.
and for us peters, i mean the majority of us, our parents always have meeting on sunday afternoon, then why not us, i mean we stay to 5 or 6 on sunday, so why not?
and we can reschedule our tutoring time, i know that might cause some trouble or so, but after all, that's the same thing we can pack study in one day and church on one day.

i have been to canada for one month or so, and i gotta saw how their fellowship work, they do it on sunday afternoon, they gotta eat lunch together and their massive no. of dishes actually looks like they are in a party!
really nice!
quivlie
quivlie

文章數 : 33
注冊日期 : 2008-06-09

回頂端 向下

發表  CtlMa 周五 1月 02, 2009 8:42 pm

好開心睇到大家緊張自己的事, 仲好有points 團契時間改往星期日之意見 619724
有無想過在牧養層面(導師及傳道人) / 與家人相處時間上 (已信及未信的父母/家人)?

ps 教會的硬件 (地方/時間/午飯安排)都有得解決, 小c奶 queen 會向高層反映
CtlMa
CtlMa

文章數 : 76
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

發表  kumann 周五 1月 02, 2009 10:11 pm

潔瑩的意見:
星期6補習之後可以順便返團契.
星期日就要特登出
所以星期6會比較好
但轉星期日刀冇所謂=]

me:
我就星期6or日刀唔會唔返
同埋如果轉既話
遲d刀會適應既...

以下既係我的猜測:
導師係星期6刀有小組..
可能轉唔轉刀一樣呱..
傳道人可能sat會有其他野做
星期日反而有時間探下我地..
or傳道人星期日有好多會開,探唔倒我地..

最後,我想問outing係咪刀會係sat??
如果係,會唔會有d混亂?
如果唔係,我地就冇得行山/其他...
kumann
kumann

http://www.xanga.com/XDXD7plus1

回頂端 向下

發表  Roo* 周日 1月 04, 2009 9:54 pm

回應:
outing改一次半次應該無問題
混唔混亂係事在人為

如果導師要星期日下午返黎
反而可能影響佢地同自己小組既相交

仲有, 陳生講過教會close既時間應該改唔到

重申, 要練歌既都係要返兩日(which involve many of us...)
所以時間分配上應該好難有太大分別

---------------------------------------------------------

我最concern既只有一樣,
就係[chur]

事奉/開會固然係一個問題
朝早彈完琴/負責完兒崇, 晏晝可能又要帶團契
如果要用埋食飯時間開會就成日無得停
就算唔使事奉
由十點返主日學,跟住崇拜,再團契到五點幾六點先走
分分鐘仲忙過牧師
呢個唔係hea唔係hea既問題
而係我地會好容易將焦點放左係d事上
好似馬大咁
無左返教會既目的
呢樣反而係要處理既

p.s. 我地好難同其他教會compare
間間教會既情況都唔同
尤其是其他地方既教會
最緊要係考慮返我地既情況
因為我都聽過有教會咁樣改左之後反而仲差
Roo*
Roo*

回頂端 向下

發表  kumann 周一 1月 05, 2009 8:07 pm

Roo* 寫到:回應:
混唔混亂係事在人為

重申, 要練歌既都係要返兩日(which involve many of us...)

---------------------------------------------------------

就係[chur]

就算唔使事奉
分分鐘仲忙過牧師
好似馬大咁
無左返教會既目的

呢樣反而係要處理既

間間教會既情況都唔同
尤其是其他地方既教會

agree!!
kumann
kumann

回頂端 向下

發表  α£θχ 周二 1月 06, 2009 12:49 am

kumann 寫到:
Roo* 寫到:回應:
混唔混亂係事在人為

就係[chur]

就算唔使事奉
分分鐘仲忙過牧師
好似馬大咁
無左返教會既目的

呢樣反而係要處理既

間間教會既情況都唔同
尤其是其他地方既教會

agree!!
我都好認同....
由安息日變做...忙碌日.....
ha...如果第日仲要考試..........仲慘.....累到暈左..."d時間save左都唔夠用...前一日無時間準備...團契時間改往星期日之意見 993779
如果團契係查經,由主日學到團契...就好似上左好多個鐘lecture咁.....晚上再溫書....就好似......................團契時間改往星期日之意見 742878

6:00關門lu...如果遲開始...弟兄姊妹相交時間會唔會少左....
會唔會搞到成日返黎好似無停過咁..累到死....快快完左團契就走哂咁呢...?以前有機會去食糖水團契時間改往星期日之意見 142425....而家可能個個要返屋企食飯...忙好多野lu..."

outing....suddenly 轉做星六...會唔會令人有驚喜ga感覺...無得預好一日比團契呢....

同埋我好讚成2 choices ga point........呀志星日下午要幫人補習...返唔到崇拜...if...改左...
佢都應該返唔到.........
如果有人星日成日唔得..........佢要大過左...升小組先有機會返旺浸lu....

再強調family day個point..........
對於好多人好重要的....although I don't have....... I experienced it
有時我都會見團友會同爸爸媽媽星日去飲茶....完左崇拜....
如果父母一至六要返工....難得一日同仔女可以見下...都要無埋.... 都唔知會唔會唔想佢地返...團契時間改往星期日之意見 Affraid

優點:

大學生成鬼日星六都比大學霸住左.......... 團契星日梗係可以比佢地有時間返黎啦...

星日全日係教會.... 星六可以同朋友玩...進一步加深友誼...方便傳福音同帶佢地返教會...
星六全日仲可以溫書tim...............如果唔洗開會or練歌....

星六係屋企...的話....可能唔會比父母話成日唔係屋企.....成日返教會..
α£θχ
α£θχ

回頂端 向下

發表  NYL 周二 1月 06, 2009 7:27 pm

我相信第二日要考試or測驗
你一定唔會sunday先温
有成個sat比你温
夠哂你用~
重可以集中精神於同一日!
除非你攞sat成日黎玩啦~

算啦...
我地點會覺得sunday忙呀~
我地唔訓都好精神啦!
最慘係d導師...

sat練歌變左有彈性 bounce
唔洗成日都唔齊人...

e家有五天工作週
sat得閒呀~

不過sun下午有d團友要開會(非團契職員)...
NYL
NYL

回頂端 向下

發表  α£θχ 周三 1月 07, 2009 2:48 pm

W_S_P 寫到:我相信第二日要考試or測驗
你一定唔會sunday先温
有成個sat比你温
夠哂你用~
重可以集中精神於同一日!
除非你攞sat成日黎玩啦~

算啦...
我地點會覺得sunday忙呀~
我地唔訓都好精神啦!
最慘係d導師...

sat練歌變左有彈性 bounce
唔洗成日都唔齊人...

e家有五天工作週
sat得閒呀~

不過sun下午有d團友要開會(非團契職員)...

就算星六溫左....星日都要睇嫁嗎...
正如你溫左書...何榮達執事都話要入去之前唔好同人傾咁多計...自己集中溫一陣...係幫助你準備心情...
前一日溫書ga作用其實都係咁....仲會記住d...前日溫唔記得左ga tim........
不過e d係後話...

我見到有時d團友都會係少崇or大堂訓著左.........
我覺得係因為佢地累...wo......雖然好多時因為佢地做野做到太夜........
α£θχ
α£θχ

回頂端 向下

發表  NYL 周三 1月 07, 2009 6:48 pm

α£θχ 寫到:我見到有時d團友都會係少崇or大堂訓著左.........
我覺得係因為佢地累...wo......雖然好多時因為佢地做野做到太夜........
有d係睇電視睇到/玩到好夜~
不過sat多左時間可能會早d訓~

咁你星期日晚上重溫一下呀嗎
重有何榮達執事係講緊考試之前呀嗎...
又唔係星期日考...
就算係星期一考你可以係考試之前個二十分鐘讓自己集中~
NYL
NYL

回頂端 向下

發表  Roo* 周四 1月 08, 2009 1:59 am

究竟而家你地係因為星期六可以用黎溫書先贊成改團契時間嗎?

呢個真係重點?...

如果你認為係,
其實你可以選擇唔返團契!
唔返團契仲多時間溫書TIM!

無必要再討論自己D時間可以點用...
教會唔係serve我地...

---------------------------------------------------

忙唔忙呢樣野係睇人

我係擔心咁樣會好容易入左忙碌既圈套姐...

Roo* 在 周六 1月 10, 2009 1:54 am 作了第 1 次修改
Roo*
Roo*

回頂端 向下

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章