Peter Fellowship
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事

+2
Edwin
CtlMa
6 posters

向下

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 Empty 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事

發表  CtlMa 周六 6月 07, 2008 4:38 pm

有 一種信念叫堅強! (圖片有待上傳)
https://www.youtube.com/watch?v=zGURyKrTgfs&feature=related
(請看此you tube)

這隻用兩條腿走路的狗名叫Faith(信念),出生于2002 年耶誕節的前夕。
牠出生時共有三條腿--兩條健全的後腿和一條開始萎縮的前肢(前肢後來 用手術除掉)。出生不久的Faith並不能正常走動而只能躺在地上用兩爪推動身體,甚至連牠的狗媽 媽也因為覺得它是弱者而嘗試要殺死牠。

Faith 的第一個主人 認為這隻不能走動的狗絕不可能存活下去,因此考慮要把牠人道毀滅。幸好,這時Stringfellow家 庭((也是Faith以後至今的主人)發現了Faith並願意領養照顧牠。他們決志要把這狗訓練成能走路的狗,因此就幫牠取名為Faith(信念)--他們深信Faith終會有能走路的一天。

剛開始時他們把Faith放在滑板上讓牠感受移動的感覺,後來他們用湯匙上的花生醬作為訓練牠站立和跳躍的引餌和獎勵,而家中的另一隻哥基犬也似乎常常想要強迫牠去走動。奇蹟地,Faith漸漸學會用兩條腿平衡和跳躍式地前進,最後經過雪地中等的訓練,Faith已經可以跟人一樣用兩腿步行,中間只花了不到六個月的時間。

Faith 喜歡到處跑 動,不論去到哪裏都會吸引所有人的目光。事實上,Faith在國際上已開始被廣為人知。曾經上過很 多各地新聞和有名的電視節目,也有一本關於牠故事的書'With a little Faith'被 出版,甚至曾被考慮過在哈裏波特'火焰杯的考驗'電影中客串。

現在此刻Faith的主人Jude Stringfellow已放棄了教師的職位,並計劃要帶Faith去作世界性的探訪,傳揚'沒有完美的身體,也會有完美的靈魂'的資訊。

人生不如意事十常八九,有時,換個想法就能換個心情,希望今天的成長文章能帶給各位新的心情,用更感恩與知足的心去渡過美好的每一天。不斷發揮生命功能,才是活著的人生。謝謝您!

愛是恆久忍耐,又有恩慈;
愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,
不作害羞的事,不求自己的益處,
不輕易發怒,不計算人的惡,
不喜歡不義,只喜歡真理;
凡事包容,凡事相信,
凡事盼望,凡事忍耐。
愛是永不止息。
《林前13:4-8》
代碼:
有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 C:\Documents and Settings\Crystal\My Documents\My Pictures\Faith1

CtlMa 在 周日 6月 08, 2008 12:22 am 作了第 1 次修改
CtlMa
CtlMa

文章數 : 76
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 Empty 回復: 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事

發表  Edwin 周六 6月 07, 2008 11:09 pm

揾到段片, 真係幾攪野下

Edwin
Edwin

文章數 : 25
注冊日期 : 2008-06-07

回頂端 向下

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 Empty 回復: 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事

發表  CtlMa 周日 6月 08, 2008 12:23 am

Thx Edwin
Your quoted "you tube" doesn't exit any more.
I add another one to my post. cyclops
or see below:
https://www.youtube.com/watch?v=zGURyKrTgfs&feature=related
CtlMa
CtlMa

回頂端 向下

發表  sun 周一 6月 09, 2008 1:24 pm

Edwin 寫到:揾到段片, 真係幾攪野下

歡迎edwin回歸彼得團既forum呀 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 996341 ,你會幾時返來香港呀
sun
sun

文章數 : 119
注冊日期 : 2008-05-26

回頂端 向下

發表  sun 周一 6月 09, 2008 1:34 pm

CtlMa, 幫你upload左d相上來啦 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 317385

http://good-times.webshots.com/album/563737158nssuta

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 2830391400101604084S425x425Q85

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 2723377500101604084S425x425Q85

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 2689528810101604084S425x425Q85

有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 2166511370101604084S425x425Q85
sun
sun

回頂端 向下

發表  Edwin 周一 6月 09, 2008 1:40 pm

sun 寫到:

歡迎edwin回歸彼得團既forum呀 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 996341 ,你會幾時返來香港呀

短期內應該都冇咁嘅可能性, 我估最快都要係下年暑假.......
Edwin
Edwin

回頂端 向下

發表  kumann 周一 6月 09, 2008 4:04 pm

Edwin 寫到:
sun 寫到:

短期內應該都冇咁嘅可能性, 我估最快都要係下年暑假.......
咁咪好耐~~!!!
=.=到時我應該好努力溫緊書
有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 806465
kumann
kumann

文章數 : 105
注冊日期 : 2008-05-27
年齡 : 33

http://www.xanga.com/XDXD7plus1

回頂端 向下

發表  sun 周一 6月 09, 2008 11:49 pm

Edwin 寫到:
sun 寫到:

我仲以為你今個暑假會返來添,點知係連聖誕都唔會返呀... Sad
咁你今年暑假係英國有咩節目呀 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 89461
sun
sun

回頂端 向下

發表  Roo* 周二 6月 10, 2008 12:12 am

佢要返工呀...
Roo*
Roo*

文章數 : 88

回頂端 向下

發表  Edwin 周二 6月 10, 2008 12:42 am

簡單黎講, 啱啱我係學校附近揾到份part-time, 係同我讀嘅果科有關

果間公司都唔錯, 係一間批發食物嘅公司, 我果個department 係專門批發d貨俾d chinese takeaway. 我嘅工作主要係幫手計下數, 睇下邊個俾左錢, 做番記錄,追下數, 埋下數咁囉

最好就係我個department 全部都係華人, 全部識講廣東話, 同埋可以用批發價去買佢地d野 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 465601
Edwin
Edwin

回頂端 向下

發表  α£θχ 周二 6月 10, 2008 2:03 am

Edwin 寫到:簡單黎講, 啱啱我係學校附近揾到份part-time, 係同我讀嘅果科有關

果間公司都唔錯, 係一間批發食物嘅公司, 我果個department 係專門批發d貨俾d chinese takeaway. 我嘅工作主要係幫手計下數, 睇下邊個俾左錢, 做番記錄,追下數, 埋下數咁囉

最好就係我個department 全部都係華人, 全部識講廣東話, 同埋可以用批發價去買佢地d野 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 465601
幾正wo....你下年番黎會一齊升左團...
α£θχ
α£θχ

文章數 : 67

回頂端 向下

發表  Edwin 周二 6月 10, 2008 2:18 am

α£θχ 寫到:
Edwin 寫到:簡單黎講, 啱啱我係學校附近揾到份part-time, 係同我讀嘅果科有關

幾正wo....你下年番黎會一齊升左團...

我驚我下年番黎已經唔係少年.........部嘅人 (因為根據教會章程表, 廿一歲以上係要番小組......)
Edwin
Edwin

回頂端 向下

發表  CtlMa 周二 6月 10, 2008 3:41 pm

傻啦 ! 我以前第一次番約翰團(現在的雅各團)已經超過21啦 !
咪番到大學畢業 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 561304
你番o黎就得la ! 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 914489
CtlMa
CtlMa

回頂端 向下

發表  Roo* 周二 6月 10, 2008 10:04 pm

waha,, 估唔到咁快又係同一個團...

(咁即係其實一直都係同一個團 =.=)
Roo*
Roo*

回頂端 向下

發表  α£θχ 周五 6月 13, 2008 1:21 am

Roo* 寫到:waha,, 估唔到咁快又係同一個團...

(咁即係其實一直都係同一個團 =.=)
其實係嫁都...有d可能唔見一年...炸...紫玲同Alan...下年又見番...
但有d就一定唔會有可能同團...janet果d...不過唔知佢讀master會唔會留呢...
至於細佬....就冰遠只可以同佢地過一年同團契.....
哈....
我地又離左題tim......

隻狗真係好叻..
α£θχ
α£θχ

文章數 : 67

回頂端 向下

發表  Roo* 周六 6月 14, 2008 1:04 am

我同過janet 一個團架!!!
for 4 months 有 一種信念叫堅強 - 一隻兩腳小狗的故事 561304
Roo*
Roo*

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章